Angela Monroe, Claes Ottosson och Peter Englund

Vinnare på Årets Rum 2015

Tidskriften Rum delade med påkostad pompa och ståt ut sina årliga priser för bästa nykomling, möbel, inredningsdetalj och arkitektur igår på Grand Hotel. Jag var där och inspirerades av all samlad kreativitet i salen.

aretsrum2015_scen

Konferencier var Lotta Lungren från mitt favoritprogram på TV, Historieätarna.

770_aretsrum2015_mobel_stenberg

 

Årets Möbel

Mattias Stenberg-Bistro (- Olby Design)

Min kommentar: Stilren och tidlös design i kul färg. Mer gult åt folket!

Juryns motivering:

”Med en sällsynt kombination av form, elegans och nätthet, som är ovanlig i vår del av världen, kunde denna möbel ha varit japansk. Dess luftighet i formen gör den också lättplacerad i både hem och offentlig miljö. Den är förhoppningsvis tidlös, inte historielös, och ändå nutida. En väldigt fin stol.”

770_aretsrum2015_glas_herms_pallina

Årets Inredningsdetalj

Olivia Herms-Pallina (- Skultuna)

Min kommentar: Vacker form. Jag vet inte när jag skulle behöva ett förstoringsglas men om jag gjorde det skulle jag gärna använda detta konstverk.

Juryns motivering:

”Redan på 1200-talet nyttjades innovationen förstoringsglaset för första gången. Idag används det kanske mest som digital symbol för zoomning. Olivia Herms har, i både form- och materialval, lyckats uppdatera ett föråldrat ting till en tidlös vill-ha-produkt. Ett funktionellt smycke för hemmet med evig livslängd. Bravo!”

770_aretsrum2015_sjofartsmuseet_big_monroedesign

Årets Arkitektur

Sjöfartsmuseet av BIG (Maritim Museums Byg Aps)

Min kommentar: Min pappa var arkitekt och jag tror verkligen att han skulle ha gillat Sjöfartsmuseets fyndiga form av en skeppsdocka och mixen av olika sorters material. Det gör i alla fall jag.

Juryns motivering:

”Årets vinnare i kategorin Arkitektur visar prov på hur långt man kan nå med stort mod hos både arkitekt och byggherre. Genom att utmana tävlingsprogrammet och tänka långt utanför bekvämlighetszonen har man lyckats skapa en hemlig värld och något så ovanligt som en ”osynlig” arkitektur. Ett tomrum som symbol och kongenial spegling av verksamheten.”

aretsrum2015_angela_peter_claes

Jag hade finfint sällskap på tillställningen i form av mysiga Peter Englund och Claes Ottosson. Peter kanske ni känner igen som artist och kostymör från landets bästa dragshowgrupp, Diamond Dogs? Claes jobbar med hälsa men är en utbildad möbeldesigner som jag hoppas tänker börja fila på nya kreativa projekt snart!

Tack till eventföretaget Subito för inbjudan!

Dela