Att måla om cykel själv

Det började som en kul idé för att slippa få en ny mountainbike stulen och det slutade med en riktig Pippi Långstrump-cykel! Så här målades stans personligaste hoj.

770_rastapippi_inspo

Eftersom jag liksom Pippi gillar att vara stark, bara göra roliga jobb och bestämt vägrar att “bliva stur“, ville jag att cykeln skulle kännas som något hon skulle glida runt på.

“Hur skulle Pippi ha pimpat sin mountainbike medan hon lyssnade på härligt positiv reggae, frågade jag mig.”

770_monroedesign_custom_bike_beforepaint

Jag kom fram till att Pippi skulle ha valt sprayfärg i knallgult och lime från Montana. Jag köpte färg och lack av den hjälpsamma och mycket trevliga personalen på Hilites. Cykeln plockades isär så mycket som vi orkade. Sladdar och små komponenter som var svåra att ta bort skyddades med målartejp. Hela ramen ruggades upp med fint sandpapper och torkades sedan av med en trasa dränkt i avfettande T-röd. Om jag skulle göra om detta, hade jag slipat ännu mer och använt grundfärg innan den riktiga färgen. Oftast sitter färgen rätt bra ändå nu men när ramen får en riktig smäll, ramlar ibland en liten flisa färg bort. Jag fixar detta genom att bättra på lite då och då.

770_monroedesign_custom_bike_paint

Skurborsten fick plötsligt ett helt nytt användningsområde och design! Jag grundade hela cykeln med två lager gult och sedan fortsatte jag med lime och lite mer gult, för att få fram något jag i brist på bättre beskrivning skulle kalla rå grafitti-känsla.

770_monroedesign_custom_bike_back

Eftersom cykeln ska kunna frakta rullar av vinyl med mera, införskaffades en pakethållare. Givetvis Pippi-pimpades den med!

770_monroedesign_custom_bike_shocks

Aldrig har någon hoj haft så snygga stötdämpare från Rock Shox.

770_monroedesign_custom_bike_vinyl

För att få till den slutgiltiga “knorren” formgav jag något av en logotyp till ramen. LOBSTERASS är ett gammalt roligt smeknamn en rasta gav mig på en resa till Jamaica år 2005. BAD NUH RASS är patois eller patwa, vilket är ett kreolspråk som har sina rötter i den engelska vilken de slavar som bortfördes från Västafrika – med olika modersmål – började tala på Jamaica.

770_monroedesign_custom_bike_stripe_mount

LOBSTERASS bad nuh rass betyder grovt översatt Lobsterass den suveräna. Kaxigt va? Jag tror att Pippi skulle gilla denna positiva affirmation på sitt vrålåk!

770_monroedesign_custom_bike_horn

Självklart hade Pippi valt en matchad tuta. Den är ju praktisk när man ska flytta på Lilla Gubben och annat löst folk som råkar stå i vägen.

770_monroedesign_custom_bike_lobsterass

770_monroedesign_custom_bike_angela

Naturligtvis cyklar jag ingenstans utan att matcha klädseln med vrålåket.

Dela