Egen design på skateboard med utskuren griptape – steg för steg guide

Vill du ha en unik design på din skateboard? Här visas två elektriska skateboards från Lacroix men processen är i princip densamma för vanliga skateboards.

Vi började med att formge våra motiv digitalt men vi hade lika gärna kunnat rita med penna och papper. En digital fil gör det dock lättare att anpassa storlek och design perfekt efter brädan. Motiv som hänger samman och inte har så många lösa små delar (tex hålet i ett gement ”e”) är lättare att montera. Om möjligt, är det även smart att inte lägga fina detaljer precis där fötterna oftast kommer att stå och slita på designen. Placera också designens viktigaste element på säkert avstånd från brädans kanter och lämna några centimeters utfall. Alltså, räkna med att designen inte hamnar exakt där du planerat och se till att det finns lite extra griptape i kanterna att skära bort. Vår Lacroix mall fungerade för oss men den är inte korrekt på millimetern. Igen, gör designen något större och beskär senare .

Vi skrev ut våra motiv spegelvänt på flera A4-blad och tejpade ihop dem.

Sedan överförde vi vår design på vår griptape med hjälp av kalkeringspapper och en slö och mjuk blyertspenna.

Motivet skars sedan ut med X-Acto skalpell. Det är lättast att använda nya och fräscha rakblad – speciellt för runda former. En gummimatta som underlag är optimalt.

Befintlig griptape togs bort. Gammal griptape kan bli lättare att få bort med lite värme från en hårtork eller värmepistol. Ytan slipades sedan med fint sandpapper.

Vi köpte Jessup griptape på rulle. Vi gillar greppet. Extra grepp är bra på elektrisk skateboard eftersom man ändå inte gör några trix i luften som trasar sönder skorna. Klistret i Jessup är också bra.

Maskeringstejp applicerades sedan på brädans kanter. Vi använde sopsäckar för att skydda underredet.

Sprayfärg från Montana Gold applicerades i flera tunna lager. Bubblor undveks genom att spraya tunt och inte för nära. Vi avslutade med ett lager klarlack.

Daniel skapade ett melerat motiv med flera olika kulörer för att få fram en extra surfig känsla.

Polyuretanlack är bland det viktigaste för att få en design som håller för det hårda slitage som brädan måste hålla för. Polyuretanlack används exempelvis ofta till båtar.

Att jobba med polyuretanlack är livsfarligt så man ska helst göra det utomhus. Nu var det kallt och praktiskt omöjligt för oss att jobba utomhus. Vi öppnade istället fönster och tejpade igen rummets dörr medan vi applicerade 4 lager lack. Så ska man alltså inte göra, kids. Men vi kände oss i alla fall lite som Pinkman och Heisenberg och ingen fick huvudvärk eller värre men än vi redan har! Varje lager ska torka 24 timmar innan nästa lager appliceras. Nitrilhandskar i dubbla lager fungerade bra. Man vill INTE få lack på huden för det går rakt in och det är cancerogent.

Vi följde instruktionerna för lacken till punkt och pricka. En matvåg användes för att mixa exakt rätt mängd av lackens två komponenter på ett fat.

Skruvhålen skyddades med Topz. En fin roller med minsta struktur användes för applicering. Vi använde en ny roller för varje lager. 3 lager bör räcka men vi säkrade upp och körde 4. Tunt och jämnt är målet.

Det är snyggt och praktiskt att inte låta griptapen gå ända ut i kanten på brädan, där den slits extra mycket och riskerar att flärpa upp. Vi klippte ut en mall av brädan och markerade 8mm in. Sedan klippte vi bort dessa 8mm och ritade av mallen på griptape.

Det lönar sig att dubbelkolla och vara noggrann allt innan man klipper till sin griptape, för det är dessa detaljer som avgör hur proffsigt det blir sen.

Det är supersvårt att tejpa fast griptape rakt. 4 händer behövs. Någon sned millimeter på ena kortsidan där man startar, blir lätt till flera centimeter fel när man väl kommer till andra kortsidan. Smartast är kanske(?) att montera den på ena långsidan först men vi misstänkte att våra motiv skulle kunna bli fel då, så vi började på en kortsida. Dra bara bort en del av skyddsfilmen åt gången. I början kan man eventuellt försiktigt dra bort applicerad tejp och börja om, men det är risky business. Drar man för hårt kan det gå sönder. Vi applicerade halva brädan och finjusterade kanterna mot slutet på det sätt som syns i bilden ovan.

Topz togs sedan bort och truckarnas skruvar sattes tillbaka.

Vi pimpade även våra Flipsky fjärrkontroller så att vi vet vilken som tillhör vem. Tack Infront Graphic Solution för bra tryck av klistermärken!

Fett nöjd eskate-nörd! Jag är förresten världens första kvinnliga ägare av Lacroix Nazaré.

Det är viktigt att brädan matchar inredningen! 😉 För att spara plats monterade vi upp brädorna på väggen med dessa gummibeklädda krokar som har funkat perfekt! Golden Gate bron i utskuren självhäftande vinyl kommer från Monroe Designs webbshop. Det är alltså ett gigantiskt rött klistermärke på en turkos vägg. Surfy, surfy! Hang loose, frieeeens!

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.